preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
Zelena knjižnica u našoj školi u školskoj godini 2016./2017.

Kao i protekle dvije godine i ove smo od prvog do osmog razreda gledali „zelene“ filmove. Za učenike od prvog do trećeg razreda bili su tu animirani filmov eko tematike. Svi filmovi mogu se pronaći na https://dotsub.com/view/user/kneja i prevedeni su na hrvatski jezik.

Film o flaširanoj vodi/ The Story of Bottled Water govori o tome kuda idu izgubljene plastične boce, o izmišljenoj potrebi kupovanja vode iz boce i kako prekinuti tu lošu naviku.

Film o kozmetici govori kako se u sredstva za higijenu i kozmetičke preparate stavljaju kemikalije koje su opasne za čovjeka i kako trebamo biti oprezni i birati one ekološke i prihvatljivije!

Film o stvarima govori kako  živimo u eri konzumerizma i da trebamo razmisliti prije nego li kupimo stvari koje nam, realno, nisu potrebne. Naravno, govori i o tome kamo sve te stvari poslije završe!

Učenici nižih razreda su nakon što su pogledali animirane filmove svoje dojmove prenijeli na papir.

 

Ovakav način ekološke edukacije nema kraja, tako da ćemo i sljedeće godine provoditi/“gledati“ ovaj projekt.

Tatjana Šušnica Relić

Zelena knjižnica 2015./16.

Projekt „Zelena knjižnica“ u našoj školi pod vodstvom knjižničarke Tatjane Šušnice Relić

Od ove 2015./2016. školske godine i naša škola se priključila projektu Zelena knjižnica koju je pokrenulo Društvo bibliotekara Istre a koji za cilj ima educirati javnost i širiti svijest o održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša, putem raznih aktivnosti poput projekcije dokumentarnih filmova, stručnih predavanja, tribina, mrežnih rasprava i promocija knjiga.

Primjereno uzrastu učenika od prvog do četvrtog razreda, mi smo u sklopu projekta gledali animirane filmove koji se mogu naći na web stranici dotsub.com/viw/user/kneja pod nazivom:The Animal Save the Planet (Životinje spašavaju Planet). Filmovi : Freda, Ciryl, Jolly, Norman, Stanly, Meerkats, Dennis, Reg 2, Eels i Spot.

Filmovi poručuju:Izbjegavajte korištenje plastičnih vrećica,umjesto njih koristite platnene vrećice, platnene torbe, košare..., Ugasite ono što ne koristite, Ne stavljajte električne uređaje u „stand-by“ modu, Koristite biorazgradive proizvode, Trošite samo onoliko vode koliko vam je zaista potrebno, Jedite zdravu, svježu, raznoliku i lokalno uzgojenu hranu, Smanjite zagađenje, Reciklirajte sve što možete, Izolirajte svoj dom, Ne razbacujte se energijom i Reciklirajte svoje smeće, smanjite smeće u svome domu na minimum.

Učenici viših razreda gledali su dokumentarni film „The story of Bottled Water“, Priča o flaširanoj vodi u kojoj se govori kako su u Americi kompanije napravile „proizvedenu potražnju“. Kako bi prodali flaširanu vodu marketinški su zavarali ljude da je voda iz slavine slabije kvalitete nego ona iz boce. Anni Leonard u ovom dokumentarcu objašnjava da je trećina flaširane vode koja se prodaje u Americi ustvari iz slavine. Govori o tome da je bespotrebno plaćati vodu 200 puta skuplju. Rješenje je: - poboljšati vodovode, - raditi na  prevenciji zagađenja voda, - na javna mjesta vratiti fontane za piće i da se zabrane kupovanja flaširane vode u školama, organizacijama ili čitavom gradu. Na kraju priče rekla je da se već vide pomaci jer se smanjila prodaja flaširane vode a da se povećala prodaja boca za vodu za višestruku upotrebu. Restorani s ponosom poslužuju vodu iz slavine i ljudi odlučuju uštedjeti mnogo novaca koje bi potrošili na flaširanu vodu.

.

 

preskoči na navigaciju