preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
Pastirske igre 2017./2018.

Početkom školske godine 2017./2018. prijavili smo se na projekt TRADICIJSKE EUROPSKE IGRE kojemu je cilj bio povezivanje učenika osnovnih škola diljem Europe razmjenom iskustava TRADICIJSKIH IGARA svojega zavičaja opisom, slikama, videozapisima, intervjuima, anketama...

Naša škola prvi je put postala sudionica eTwinning zajednice kao partner u projektu Traditional games exchange.

eTwinning platforma nudi mogućnost razmjene iskustava učenicima različitih uzrasta i različitih interesa. U našem slučaju najljepše je od svega što je u projekt bila uključena većina nas, učenika kako nižih, tako i viših razreda, ali i tim učitelja koji su obogatili projekt i omogućili da se nastavi prekrasna priča.

Priča je počela još dok su naši nonići i none bili mali, po nekima još i puno ranije, ali trebalo je vremena da ju opet otkrijemo.

Zahvaljujući eTwinningu saznali smo koje su tradicijske španjolske igre, razgovarali i dopisivali se na engleskom, a dotaknuli smo se i talijanskog jezika.

E-twinning projekt Traditional games exchange (VIDEO)

Sve smo začinili tradicijskom glazbom i montažom video materijala.

Zamisao je bila da istražimo te prenesemo priču prijateljima uključenima u projekt diljem Europe, ali kako se projekt primicao svome cilju zakoračili smo u novi projekt zavičajne nastave koji se nastavlja na prošle godine započet projekt Z sela u sela – popriko te se odlučili za Z sela u selo – pastirske igre.

Krenuli smo s prasičkanjem i pljočkanjem: neograničen broj igrača, nije potreban poseban teren, može se igrati bilo gdje, a  sve što je potrebno za igru, suvremeno bismo rekli rekviziti, možemo naći u prirodi, točno onako kako su to nekad činili naši preci.

U prenošenju informacija kako se to nekad igralo, suvremenim riječnikom rečeno,  s pravilima, upoznali su nas naši dragi gosti članovi Istarskog pljočkarskog saveza Dino Živolić i Milivoj Pacenti koji je ujedno i delegat Skupštine europskih sportova koji djeluje na pri UNESCO-u.

Sve smo pozorno slušali pa pokušali, veselo se okušali, a onda i posnimili. Da je to sve bilo kako smo vam ispričali, uvjerite se i sami: pogledajte dva kratka potpuno autorska filma – sami smo snimili, pregledali, osmislili pa montirali. Gledajući montirano snimili glazbu. Kad smo zgotovili sliku, zvuk i govor u potpunosti zavičajnim izrazom, sve smo preveli i podnaslovili na tri jezika kojima se služimo vješto: hrvatski standardni jezik, engleski i talijanski!

 

Snimanje materijala za dokumentarni film

Napopriko po Savičenštini 2016./2017.

 

Cilj projekta motivirati je učenike za proučavanje okoliša u kojem stanuju (prirode – životnih staništa, vode, šuma…, kulturno-povijesnih obilježja te nematerijalne kulture) kao i za samostalno istraživanje, ali i rad u paru i grupi nakon usvajanja osnova istraživačkoga rada. Nadalje, želja nam je potaknuti učenike na „iskorištavanje živih izvora“ (roditelja, rodbine, susjeda, sumještana…) i terenski rad  svrhu stjecanja osobnog  iskustva.

Ovaj projekt trebao bi potaknuti učenike na druženje „uživo“ s prijateljima iz okolnih sela – uklanjanje prostornih barijera, problema opasnih prometnica povezivanjem neprometnim pravcima – starim putevima (rezultat prethodnih istraživanja – korištenje rezultata).

Učenici bi dobii priliku stvaralački intervenirati u prostor različitim učeničkim intervencijama (markacije, isticanje određenih točaka s jasnim ciljem, poučavanje mogućih korisnika/slučajnih ili namjernih prolaznika)...

Prezentacija prikupljenog materijala, odnosno stvaralaštva projekta održala bi se na projektnom danu škole.

 

PROJEKTNI DAN 26. SVIBNJA 2017. (pješačenje i izložba)

Z KRANČIĆI U ŠTOKOVCE - POPRIKO (terenska nastava 5.-8. razred)

Z PUSTI U BIBIĆE - POPRIKO (terenska nastava 1. razred)

"NAPOPRIKO PO SAVIČENŠTINI" (predstava)

 

 

preskoči na navigaciju