preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
 

Projektom se planira izraditi prirodna kozmetika i keramički predmeti za daljnu prodaju preko učeničke zadruge. Od kozmetike, planirano je izraditi:

  • balzam s maslinovim uljem

  •  kreme od maslina i smilja

  • lanolinske kreme s maslinovim uljem

  • balzam od kantariona i nevena

  • balzam za usne

  • melem za oštećenu kožu od mješavine biljaka

  • prirodne paste za zube
  • prirodne sapune

  • šampone i gelove za tuširanje

  • tonik za lice od lavande.

Drugi dio projekta vezan uz keramiku planira izraditi: ukrasne košarice za pakiranje prirodne kozmetike, figurice, privjesci za lančiće, ukrasne pločice s tradicionalnim istarskim elementima, svijećnjake i zidne slike, vaze za sadnice lavande i smilja.

 

O projektu:

Početak projekta je planiran za početak školske godine 2019/2020. Tijekom rujna je planirana sadnja presadnica smilja u školski eko vrt koji je dijelom dio etno parka škole. Budući da je prinos smilja za proizvodnju eteričnog ulja dovoljan tek nakon 3 godine, cilj u prvoj godini je opskrbiti se buketicima za ukrašavanje poklon paketa za prodaju, ali i upoznati učenike s planiranjem sjetve, prinosa i proizvodnje.

U rujnu je planirana i kupnja destilatora te peći za keramiku kao i sirovine potrebne za proizvodnju.

Osim toga, planirana je i kupnja malog frižidera za hidrolate, pekača koji će nam služiti kao vodene kupelji, precizne vage, štapnih miksera, laboratorijskog posuđa (laboratorijske čaše različitog volumena, metalne i plastične žlice, lijevci, termometri), potrošnog materijala (filter –papir, sterilne gaze, papirnati ručnici), zaštitne opreme (naočale i rukavice) te ambalaže za pakiranje (kutijice 50ml za kreme i balzame, bočice 100ml sa spricaljkom, stikovi za balzam za usne).

Tijekom školske godine projekt će se odvijati tijekom izvannastavnih aktivnosti eko i likovne grupe. U prvoj godini projekta naglasak će se staviti na edukaciji učenika i roditelja o destilaciji, uporabi biljaka, korisnim učincima maslinovog ulja,lavande i smilja za ljudsku kožu te paleti proizvoda za koje ih je moguće iskoristiti.

U projektu će se koristiti maslinovo ulje iz postojećeg školskog maslinika i nasadi lavande za proizvodnju eteričnog ulja iz školskog vrta.
Planiraju se, uz sadnju smilja, zasaditi i dodati nasadi lavande te nasadi nevena u proljeće. U drugom , keramičarskom, dijelu projekta planira se kupiti peć za keramiku te potrošni materijal (glina i lazure). Učenici će uz pomoć učitelja likovne kulture izrađivati košarice za pakiranje kozmetike i dekoracija (sušene biljke), ukrasne privjeske za lančiće, figurice, svijećnjake te različite dekorativne predmete.

Naglasak će se staviti na tehniku i preciznost izrade, oblikovanje i dekoraciju. Izrađeni predmeti prodavati će se u sklopu prodajne izložbe na kraju školske godine u centru Svetvinčenta (točna lokacija i vrijeme će se utvrditi naknadno).

Napomena: OŠ Svetvinčenat planira osnutak učeničke zadruge tijekom školske godine 2019/2020.

 

 

 

Rujan 2019.

SpaVin je krenuo punom parom!
 

Započeli smo prvu od brojnih radionica. Kao uvod u svijet prirodne kozmetike i korištenje biljnih, eteričnih ulja, postupka destilacije i maceriranja biljnog materijala petaši su s učiteljicom matematike A. Benazić Jurčić izradili macerat gotu kole (centelle) u hladno prešanom suncokretovom ulju. Maceriranje će trajat 3 do 4 tjedna kad ćemo taj ljekoviti macerar koristit za daljnju izradu biljnih pripravaka kao npr. fina hranjiva krema za obnovu kože ili za izradu ljekovitog melema.

Čeka nas još puno posla, sadnja bilja kao što je lavanda, melisa i sijanje nevena. Bit će tu i izrada sapuna, paste za zube, balzama za usne i sl.

Listopad 2019.

Nakon 4 tjedna maceriranja, macerat centelle spreman je da bude dio finog hranjivog melema, lanolinske kreme, balzama za usne i još puno finih mazalica. Nakon cijeđenja slijedi izrada hranjive kreme za ruke, lice i tijelo.

Studeni 2019.

Ta-daa! Lanolinska kremica je gotova. Uz malo truda i puno hranjivih sastojaka ova kremica nahranit će umorne ruke od kućanskih poslova, zaštitit lice od nadolazeće hladnoće, pomazit bebinu guzu ili nahranit žednu kožu lica.

Prosinac 2019.

U prosincu smo imali 2 radionice.

Na prvoj radionici napravili smo pastu za zube koju se može čak i pojesti. Nema štetnih sastojaka, a savršeno čisti zube.
Voditeljice projekta Viviana Kozina i Ana Benazić Jurčić stručnim su savjetima, uputama i nadzorom pratile spretne ruke naših spavinica te su paste bile gotove u tren oka.

Na drugoj radionici samo dan prije prave zime izradili smo prefine i mekane balzame za usne.  Radionica je bila pun pogodak te je u planu ponavljanje ove radionice.

Kako bi za izradu kozmetike imali potrebne sastojke vrijedni Mali vrtlari zajedno s voditeljicom Vivianom Kozinom zasadili su vrt nevenom.
Nakon cvatnje, latice nevena  trebat ćemo pažljivo poskidati s cvijeta, kratko posušiti i zaliti hladnoprešanim uljem kako bismo dobili pravi, ljekoviti macerat nevena. Koristit ćemo ga za izradu ljekovitih melema, balzama i krema. Godit će i najzahtjevnijim kožama jer će ublažiti svrbeš, iritaciju kože, opekotine te će nahraniti suhu kožu nakon oštre i jake bure.

U veljači 2020. izradili smo finu, hranjivu Galenovu kremu.

preskoči na navigaciju