preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
 

PROJEKT „ŠKOLE ZA AFRIKU“

Školske godine 2012./2013. odlučili smo se uključiti u Projekt „Škole za Afriku“. U nastavku pojasnit ćemo o čemu se radi.

Svako treće dijete u najugroženijim zemljama afričkog kontinenta nema sigurno okruženje za igru i učenje. Djeca tih područja se svakodnevno suočavaju s nedostatkom hrane i pitke vode.

Druženje s vršnjacima i bezbrižno djetinjstvo zamjenjuje surova borba sa siromaštvom i neimaštinom. U takvim okolnostima, za veliki broj djece, škole kakve mi danas poznajemo daleka su budućnost.

Kako bi pomogao u obnovi i izgradnji odgojno-obrazovnih institucija i osigurao pristup predškolskim i školskim programima za mnoge djevojčice i dječake Afrike, UNICEF  već osmu godinu za redom u više od 25 razvijenih zemalja diljem svijeta provodi aktivnosti prikupljanja sredstava putem inicijative Škole za Afriku.

Prve dvije godine sredstva prikupljena u našoj zemlji bila su namijenjena djeci Ruande, a posljednje dvije godine usmjerena su jednoj od najugroženijih zemalja afričkog kontinenta- Etiopiji. Zbor izrazito teških uvjeta na navedenom području i u ovoj godini nastavit će se sa aktivnostima prikupljanja sredstava za Etiopiju.

Sredstva koja se prikupe mogu osigurati:

-knjige i bilježnice za dvoje učenika za jednu školsku godinu (95,00 kn)

-klupu i stolice za dvoje učenika (190,00 kn)

-osnovni edukacijski paket (školski pribor, bilježnice) za djecu iz najugroženijih obitelji (280,00 kn)

-„školu u kutiji“ – kovčeg pun stvari koje se mogu naći u učionici (bilježnice, olovke, gumice, škare, ploča), a koji se upotrebljava u izvanrednim situacijama. Komplet sadrži potreban pribor za dva učitelja i preko 80 učenika (700,00 kn)…

Naš bi cilj bio da upoznamo način života djece u Africi, da im pomognemo u ostvarenju prava na obrazovanje, da humanim odnosom, kreativnošću i idejama sudjelujemo u ovoj velikoj humanoj akciji. Kroz različite kreativne radionice, kroz satove razrednika, slobodne aktivnosti, u suradnji s roditeljima, uvjereni smo nastat će lijepi proizvodi koji će zasigurno naći kupca.

Kako ćemo ostvariti naše ciljeve?

Uz pomoć učitelja, roditelja i učenika izrađivat ćemo radove koje ćemo onda prodavati i sakupljeni novac uplatiti u UNICEF za navedenu akciju. Osim toga, učit ćemo o životu Afričkih zemalja koje su najugroženije, pisat ćemo im pisma, naše poruke i želje, crtati im, slati fotografije, pisati o našem načinu života i o djetinjstvu naših učenika.

Nadamo se da ćemo uspješno ostvariti naše ciljeve sa željom da pomognemo djeci koja pomoć trebaju.

Za prvu radionicu potrebno je donijeti u školu jednu pamučnu majicu u boji (koju ćemo moći rezati), različite vrste, boje, veličine botuna, konac i iglu. Obavijest o održavanju radionice objavit će se naknadno, ali je sigurno da će biti u 10.mj.  Doviđenja!

preskoči na navigaciju