preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
vijesti
Izrada prezentacija na temu Ovisnosti u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti
Edi Rosin / datum: 7. 12. 2020. 23:00

Učenici 8.razreda su izradili i predstavili prezentacije na temu Ovisnosti u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Pušenje

Alkohol

Droge

Kocka

Internet

Materijali na temu odgovornosti.

Odgovornost je proces koji se uči tijekom života

Kako odgajati dijete da se odgovornost ne shvaća kao teret, nego kao radost


[OPŠIRNIJE]RSS


Zaštita djece na internetu

Internet je odlična stvar za upoznavanje vanjskog svijeta te nudi neograničene mogućnosti informiranja, educiranja, zabave i komuniciranja ali također izvor je i neprimjerenih i neželjenih sadržaja, što ga čini ujedno i opasanim mjestom za djecu i mlade s nedovoljno znanja o sigurnom korištenju interneta. Kako bi zaštitili djecu na internetu potrebno je uključiti važne odrasle za dijete (roditelje, obitelj, nastavnike i dr.), kao i djecu i mlade, u aktivno razvijanje znanja i vještina za odgovorno i sigurno korištenje interneta.

Zaštita djece na internetu obuhvaća cjelokupan pristup edukaciji, prezentaciji i upoznavanju s mogućnostima i problemima koje internet nudi, koji može poslužiti kao odlično sredstvo za komunikaciju i učenje ukoliko se koristi odgovorno, oprezno i pametno.

 

Zaštita djece na internetu

 

Jedan od prvih savjeta za roditelje pri razmišljanju o zaštiti djece na internetu je da drže osobno računalo na vidljivom mjestu, te također da sa djecom razviju odnos povjerenja između roditelja i djeteta kako bi ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, znalo obratiti roditelju za pomoć.

 

Uključenost roditelja u djetetove aktivnosti korištenja interneta, društvenih mreža i aplikacija je najučinkovitiji način zaštite.

 

Brze promjene u razvoju tehnologija te konstantne promjene u trendovima korištenja interneta dovode do pomalo zbunjujuće situacije, gdje bi s jedne strane morali kontinuirano pratiti i educirati se o novonastalim i trenutnim trendovima i aplikacijama te s druge strane educirati i razgovarati sa svojim djetetom o novim tehnologijama. Naša je dužnost kontinuirano se educirati i tražiti načine boljeg korištenja interneta, no svjesni smo kako u današnje vrijeme zbog modernog načina života i velikog broja svakodnevnih obaveza, pronaći vrijeme za dodatnu edukaciju je zaista teško. Stoga vam na pomoći uvijek stoji Centar za sigurniji internet, gdje stručan tim sastavljen od psihologa, pedagoga te drugih stručnjaka i partnera rješava problematiku zaštite djece na internetu, svakodnevno kao sastavni dio njihovog posla.

 

Zaštita djece na društvenim mrežama

Facebook je nastao 2004. godine i u samo 12 godina postao je internacionalni gigant kojeg koristi velik dio populacije i preko 83% djece i mladih u Hrvatskoj. To nas dovodi do pitanja sigurnosti djece na društvenim mrežama općenito, no i do pitanja sigurnosti djece na Facebook-u. U današnje vrijeme, prema našim iskustvima, djeca čak sa devet godina imaju otvorene profile na ovoj mreži, iako pravila ove društvene mreže onemogućavaju pristup djeci mlađoj od 13 godina. Razlog tome je često nedovoljna informiranost odraslih, roditelja i skrbnika o uvjetima korištenja društvenih mreža, pa tako i Facebook mreže, za djecu i mlade. Stoga, često bake i djedovi pa i sami roditelji dozvoljavaju djeci pristup ovoj mreži bez ili sa vrlo malo nadzora.

 

Nacionalno istraživanje o ponašanju djece i mladih na internetu, provedeno u sklopu projekta Centra za sigurniji internet, u kojem je sudjelovalo 5776 djece i mladih u dobi od 11. do 21. godine, pokazalo je da djeca i mladi provode u prosjeku 5 sati dnevno na internetu tijekom tjedna te 6 sati dnevno vikendom. Pitanje o vremenu provedenom na internetu u kontekstu modernog vremena se može činiti banalno, pošto smo i sami svjedoci modernih tehnologija i uređaja koji nam omogućavaju pristup internetu tijekom cijelog dana, no odgovor je važan kako bi se spoznao snažan utjecaj interneta na djecu i mlade. Većina mladih, njih 73% pristupa internetu putem svojih mobilnih uređaja, gdje je nadzor gotovo nemoguć, a njih 68 % ima stalno dostupan internet. S  obzirom na navedeno, važno je istaknuti da je povjerljiv odnos između roditelja i djeteta te informiranje roditelja o sadržaju koji se nalazi na internetu te opasnostima koje on krije prvi korak u učinkovitoj zaštiti djece na internetu.

Sam sadržaj kojem su djeca i mladi izloženi na internetu je teško predvidjeti, no možemo ih promatrati kao i prosječne korisnike koji koriste društvene mreže, mobilne aplikacije i internet preglednike za gledanje zabavnog video i foto sadržaja. Vrlo je jasna činjenica da je potrebna rasprava na temu sigurnost djece na društvenim mrežama pa tako i sigurnost djece na Facebook-u. U prilog tome govori i podatak da 83% djece i mladih ima otvoren Facebook račun, 54 % Instagram, 60 % koristi WhatsApp aplikaciju kao i 51 % Viber aplikaciju za komuniciranje, također treba i istaknuti porast u korištenju nove aplikacije Snapchat koju koristi 21% djece i mladih u Hrvatskoj.

 

Za što koriste djeca i mladi internet?

Djeca i mladi na internetu najčešće koriste društvene mreže i mobilne aplikacije za komuniciranje s prijateljima, igranje računalnih igara, slušanje glazbe, dok ih najmanje koriste za istraživanje podataka za školu. Najčešća motivacija ili poticaj za pristup internetu je želja za druženjem (pričanjem) s prijateljima. Čak 43% mladih ima više od 300 prijatelja na Facebook-u te objavljuju na javnim postavkama (tako da svatko čak i ako nije njihov prijatelj može vidjeti ove podatke) svoj spol (55%), datum rođenja (38%), školu (31%).

 

Kako su djeca svjesna problema koji nastaju te su izloženi negativnoj strani interneta govori i činjenica da je 64% sudionika u istraživanju požalilo zbog nečega što su objavili o sebi na internetu, te su se najčešće susreli s ismijavanjem, izrugivanjem i vrijeđanjem.

Velikoj većini mladih  internet je konstantno dostupan, a često nitko ne kontrolira koliko i u koje svrhe ga oni koriste. Stoga je nužno osvijestiti mlade o prednostima ali i o nedostacima i opasnostima koje internet predstavlja te poticati odrasle, roditelje i nastavnike na dodatno educiranje o trendovima na internetu kako bi mogli pružiti djeci mladima primjerenu zaštitu od mogućih štetnih i neprimjerenih sadržaja.

Ukoliko vam treba pomoć ili savjet obratite nam se na besplatnu i anonimnu telefonsku liniju    0800 606 606   ili na bilu koju od društvenih mreža gdje je dostupan Centar za sigurniji internet.

Ljiljana Matijaš

Prilog:

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI od 19. do 21.4.
Priloženi dokumenti:
MEDIJSKA PISMENOST.docx

UPIS U SREDNJE ŠKOLU ZA ŠK.GOD. 2017./18.

I ove školske godine su e-upisi  u srednje škole. Prijava kandidata u sustav, provjera točnosti podataka, prijava obrazovnih programa, to su prvi koraci koje treba napraviti prema uputama i rokovima o kojima će učenike pravovremeno izvijestiti škola.

Informirajte se u dolje priloženom dokumentu!

UPIS U SREDNJE  ŠKOLU  ZA ŠK.GOD. 2017./18.​docx

ODLUKA O UPISU UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2017./2018. 

 

Udruga roditelja "Korak po korak" provodi istraživanje o stavovima i navikama razgovora roditelja o temi seksualnosti s djecom


Udruga roditelja "Korak po korak" provodi istraživanje o stavovima i navikama razgovora roditelja o temi seksualnosti s djecom kako bi utvrdili daljnje potrebe za pružanjem podrške roditeljima u razgovoru o ovoj temi!

Molimo vas da izdvojite 5 minuta te ispunite kratak upitnik za roditelje koji je je u potpunosti anoniman, najkasnije do petka 09. prosinca 2016. Također, molimo vas da proslijedite mail drugim roditeljima koje poznajete.


Upitnik se nalazi na linku:
https://goo.gl/forms/Ky5EPvPNhFDIxMoK2

Vaša pedagoginja.

Upisi u srednju školu za šk. god. 2016./17.

I ove školske godine su e-upisi  u srednje škole. Prijava kandidata u sustav, provjera točnosti podataka, prijava obrazovnih programa, to su prvi koraci koje treba napraviti prema uputama i rokovima o kojima će učenike pravovremeno izvijestiti škola.

Plan aktivnost i u području profesionalne orijentacije:

  • informativni razgovor na Satu razrednika i izjašnjavanje učenika o njihovim željama(realizirano)
  • provođenje ankete o interesu učenika 8.razreda o upisu u srednju školu (realizirano)
  • informiranje o kriterijima bodovanja, uvjetima i postupku prijave (realizirano)
  • upućivanje učenika sa zdravstvenim teškoćama u Službu profesionalne orijentacije (realizirano)
  • informiranje učenika o rokovima važnim za postupke koje treba na vrijeme obaviti (informacije koje dobivamo od Ministarstva prosljeđujemo učenicima)
  • roditeljski sastanak na temu Upis u srednju školu (svibanj, 2016.)

Zajednički elementi vrednovanja za upis:

-prosjeci svih zaključnih ocjena nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda  osnovnog obrazovanja

-za upis u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Na takav je način moguće ostvariti najviše 50 bodova

-za upis u gimnazijske programe kao i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine, vrednuju se i zaključne ocjene  u posljednja dva razreda iz Hrvatskog, Matematike i prvog stranog jezika te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja. Na takav način moguće je steći najviše 80 bodova.


Dodatni bod:

-Kandidati koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja (dodaje se jedan bod na ukupan broj bodova)

-ako kandidat živi uz jednog ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti

-ako živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja

-ako živi uz samohranog roditelja te posjeduje rješenje Centra za socijalnu skrb

-ako je kandidatu jedan roditelj preminuo

Za ostvarenje navedenih prava kandidat je dužan priložiti odgovarajuća rješenja, potvrde ili druge dokumente:

-liječničku potvrdu o dugotrajnoj težoj bolesti

-potvrdu o dugotrajnoj nezaposlenosti oba roditelja

-potvrdu ili rješenje o korištenju socijalne pomoći

-presliku smrtovnice

-potvrdu nadležnog centra za socijalnu skrb da je kandidat korisnik socijalne skrbi

*Napomena: uvjeti za dodatni bod vrijedili su za prošlu šk.god.u slučaju izmjena nakon objave uvjeta  izvjestit ćemo pravovremeno.

 

-Mjerila i postupci za izbor i upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine:

-za obrtnička zanimanja potrebno je obaviti liječnički pregled i dobiti liječničku svjedodžbu od liječnika Medicine rada

-nakon utvrđene ljestvice poretka kandidata za upis kandidati su dužni u roku od 7 dana dostaviti školi Ugovor o naukovanju

-potrebno je sklopiti Ugovor o naukovanju s licenciranim obrtnikom (u Narodnim novinama kupiti 4 primjerka ugovora (1 je za roditelja, 1 za obrtnika, a 2 za školu, od čega 1 za Obrtničku komoru). Osim ugovora obrtniku je potrebno donijeti na uvid ovjerenu presliku svjedodžbe 8. razreda, te liječničku svjedodžbu Medicine rada.  

-Važno! Korisne i detaljne informacije možete pogledati na portalu.

http://upisi.weebly.com

Static HTML
preskoči na navigaciju