preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Tražilica
 

Građanski odgoj i obrazovanje - predstavljen Nacrt Nastavnog plana i programa

 

"U Ustavu Republike Hrvatske utvrđeno je da su 'sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava'. Navedeni je citat iz Ustava najbolja definicija Građanskog odgoja i svi koji idu protiv toga idu protiv hrvatske države i Ustava", istaknuo je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović na predstavljanju Građanskog odgoja koji se od jeseni uvodi u sve osnovne i srednje škole.

 

U prvoj godini provedbe, Građanski odgoj bit će obvezan nastavni predmet za učenike 6. razreda. Od 1. do 5. razreda, kao i u 7. i 8. razredu osnovne škole te u 1. i 2. razredu srednje teme iz Građanskog odgoja učit će se kurikularno kroz druge nastavne predmete.

Od školske godine 2015./2016. Građanski će odgoj, osim za učenike 6. razreda, postati obvezan predmet i u 7. razredu osnovne škole te 1. razredu srednje škole, dok će se godinu iza toga kao obvezan predmet učiti od 6. razreda osnovne škole do 2. razreda srednje škole. Drugim riječima, učenici koji ove godine upisuju 6. razred osnovne škole kroz pet godina imat će 175 sati nastave Građanskog odgoja po čemu će Hrvatska biti u samom vrhu Europe.

Ministar Jovanović istaknuo je kako brojne analize i ankete provedene u školama pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola u velikoj većini ne razumiju ulogu građana i vlasti u demokratskim procesima, no ohrabruje podatak da je, po njihovu mišljenju, znatna većina njih kroz Građanski odgoj i obrazovanje  u protekloj dvogodišnjoj eksperimentalnoj nastavi naučila misliti svojom glavom.

- Rezultati jednog takvog istraživanja provedenog među učenicima četvrtog razreda i viših razreda osnovne škole te prvoga i drugog razreda srednje škole s kojima se u 12 škola eksperimentalno provodio program građanskog odgoja  pokazali su da je nastava Građanskog odgoja i obrazovanja počela mijenjati školu u smjeru demokratske zajednice odlučivanja - istaknuo je ministar te napomenuo da je riječ o potpuno novom nastavnom planu i programu za građansko društvo i demokraciju, koji će iz temelja promijeniti razvoj nekih vrijednosti kod naših mladih generacija.

Članica Povjerenstva za uvođenje Građanskog odgoja prof. dr. sc. Vedrana Spajić Vrkaš rekla je kako je na programu unatrag posljednjih 18 godina radilo nekoliko tisuća učitelja, nastavnika i profesora.

- On nije izmišljotina skupine ljudi. Uvođenje Građanskog odgoja obveza je demokratske vlasti. Građani se ne obrazuju samo unutar obitelji. Obveza je države pripremiti građane za učinkovito funkcioniranje – rekla je Spajić Vrkaš te dodala kako uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u škole Hrvatska ulazi u ozbiljan proces praćenja, provjere, vrednovanja i adaptiranja kako bi građane pripremila za njihovu vrlo odgovornu ulogu aktivnih građana i donositelja odluka u demokraciji.

Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe EU  istaknuo je kako će učitelji i nastavnici koji će predavati Građanski odgoj proći stručno usavršavanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počevši od srpnja ove godine, pa kontinuirano tijekom školske godine 2014./2015. Građanski odgoj moći će predavati svi koji su prošli odgovarajuću edukaciju, a predviđa se da će u prvoj godini provedbe uvođenje Građanskog odgoja u škole državu stajati oko četiri milijuna kuna, za što je Ministarstvo u svom proračunu osiguralo sredstva.

Ministar Jovanović pozvao je javnost da se uključi u javnu raspravu o Nacrtu Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu koji je objavljen na internetskim stranicama Ministarstva. Rasprava će biti otvorena do 26. svibnja,  a u planu je i organizacija nekoliko tribina i okruglih stolova.

Nastavni plan i program bit će objavljen 30. lipnja, nakon čega će uslijediti priprema učenika i nastavnika za provedbu Građanskog odgoja.

 

preskoči na navigaciju