preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt XIIxII 2019
Autor: Administrator , 28. 11. 2018.

Naši učenici sudjelovali su u projektu  XII x II 2019, kojem je ove godine tema Zavičajna nastava.

Vokalno-instrumentalni sastav Savičenta glazbeni je sastav učenika OŠ Svetvinčenat s voditeljem Noelom Šuranom koji njeguje tradicijsku glazbu Istre. Sastav djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Osim instrumenta (harmonika, gitara,…), za muziciranje koriste i uporabne predmete poput daske za pranje rublja, grablji, potkova i sl.

Valcer  VIS-a uvršten je na ovogodišnji nosač zvuka XIIxII 2019. Na tom  CD-u svirali su: Dalen Piljan, Mateo Otočan, David Obrovac, Matija Mišan (prošlogodišnji osmaši), Bartol Pekica, Matej Udovičić, David Otočan, Karlo Peršić i Leo Lenić.


Pokretač projekta, Upravni odjel za kulturu Istarske županije–Regione Istriana, opravdao je u protekloj dekadi zacrtani cilj, a to je promocija mladih, neafirmiranih stvaralaca s područja Istre, radom s mladim budućim umjetnicima, osnažili su status autora i pružili im odskočnu dasku, odnosno izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo, a primjera koji potvrđuju navedeno ima podosta i svakodnevno smo svjedoci priznanjima njihova rada.

Do 2018. godine na projektu izdanja različitih po tematici (Urbana Istra, Kartoline u vremenu, istarske freske, urbani zvuci Istre, mladi bendovi Istre, instrumentalna glazba…) sudjelovalo je šestotinjak autora s područja likovne i glazbene umjetnosti. Svoj su rad kroz kalendar i CD prezentirali i promovirali brojni slikari, kipari, fotografi, dizajneri, učenici i studenti, kao i brojni bendovi, učenici istarskih osnovnih, srednjih glazbenih škola i studenti glazbene akademije.

Likovna autorska djela: akvareli, grafike, kolaži, crteži donirani su Muzeju suvremene umjetnosti Istre – Museo d’arte contemporanea dell’Istria za stvaranje i obogaćivanje fundusa, kojemu je do sada donirano preko stotinjak djela. Audio zapis - master CD-a donira se Hrvatskom radiju - Radio Pula, koji emitiranjem glazbenih brojeva doprinosi popularizaciji glazbenih djela i izvođača.

12. izdanje XIIxII 2019 nastavlja s navedenim ciljevima, a svojom  iznimnom tematikom  Zavičajna nastava također doprinosi afirmaciji i promociji Istre kao regije kulture uvažavajući pritom regionalni identitet i ističući specifičnost Istre, kako u likovnom tako i glazbenom segmentu na zadanu temu.

Značaj kulturnog proizvoda XIIxII ogleda se u njegovim temama koje uranjaju u istarsku tradiciju i prošlost, ali i sadašnjost i budućnost, spajaju moderno i tradicionalno, koje rezultiraju doprinosu očuvanja istarske kulturne baštine i ne dopuštaju njezin zaborav. Istovremeno, rezultati koji se provedbom projekta postižu jesu edukacija mladih autora i šire javnosti o istarskoj kulturi, zavičaju, te širenje komunikacijske mreže među umjetnicima, njihovim mentorima i publikom, čime se ostvaruje i socijalni doprinos projekta.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju