preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ČALENDAR
Autor: Administrator , 23. 11. 2018.

U utorak, 20. studenog učenici šestog razreda sudjelovali su na predstavljanju nove slikovnice Izabele Bilić Rovis, „Čalendar”. Prije dvije godine, u četvrtom razredu oni su čitali knjigu stihova o istarskim selima, „Čakavčice” te pozvali autoricu u goste u svoj razred. Zajedno su se družili i veselili uz njezine priče o nastanku stihova iz  Čakavčica, radu u Glinaonici i nastanku ilustracija – keramičkih „slika” iz slikovnice o selima. (Kako nam je autorica govorila pjesme o selima možete čuti na you tubu ako upišete MEKA  ili Čakavčice, jer su naši prijatelji s MEKE u sklopu projekta SuZaPis – suvremeni zavičajni pisci, „digli” i njene stihove na internet:)

Na tom  su druženju čuli i da priprema knjigu o vremenu, tj. o danima, mjesecima i godišnjim dobima; i ovaj put na čakavskom.

Kako njima, tako i Izabeli ovo je druženje ostalo u lijepom sjećanju pa je svoje prijatelje iz Savičente  prilikom pripreme prezentacije nove slikovnice pozvala da stihove iz Čalendara govore na predstavljanju u Gradskoj knjižnici. Četvrtaši, sad već šestaši rado su se odazvali ovom pozivu i sudjelovali ovog utorka na ovom veselom predstavljanju knjige svoje pjesničke prijateljice.

Hvala roditeljima koji su omogućili ovaj susret i mamama koje su u popodnevnim satima dovezle šestaše u Pulu.

Naša knjižničarka i đaci nižih razreda koji uče o danima, mjesecima i godinama već se vesele novoj slikovnici za njih u školskoj knjižnici.

I da završimo riječima autorice – od nonoća se može toliko toga važnog i lijepog čuti i naučiti, sačuvati običaje našeg kraja. Sve ovo što je zapisano o danima, misecima i štajunima ispričao je Izabeli njezin nonić. I zato, kako je na kraju predstavljanja u Gradskoj knjižnici u Puli na Međunarodni dan djeteta rekla -  provodite puno vremena sa svojim babama i didama, nonićima i nonama i neka ova druženja ispune i razvesele i njihov i vaš život.

I ne zabite kako se zovu dani, miseci ᵢ štajuni po našu. Ko ne znate morete pročitati u Čalendaru!


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju