preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svetvinčenat

Login
Jelovnik

 

Carnetovi servisi

Portal Nikola Tesla Ucilica Enciklopedija Eknjiznica

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Noć knjige
Autor: Goranka Perković, 23. 4. 2018.

I ove godine smo slavili knjigu i čitanje kroz manifestaciju Noć knjige. Ona ima za cilj potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem.


Djeca su napravila i prezentirala svoju knjigu budućnosti, a to su sofisticirane sprave, s puno gumbića: on, off, start, restart, stop i slično. Dali su mašti na volju i sve je izgledalo simpatično i futuristički. Neki su dali prednost knjizi kakvu danas imamo.

Na pitanje da na svojem kozmičkom putu sretnu Spocka, E.T.-ja ili Yodu koju knjigu bi predstavili kao svoju svemirsku osobnu kartu (uz kratki komentar zašto baš tu) učenici i učiteljice zajedničkim snagama zapisali su neke od naslova koje bi bile na policama prve svemirske knjižnice.

Igrali smo se i tko će prije, uz pomoć asocijacija (neke od rečenica iz lektira za učenike od prvog do četvrtog razreda), odgonetnuti o kojoj se knjizi radi. U zanimljivom i napetom slušanju i pokušaju da pogode, istaknuli su se pažljiviji čitači. Predloženo je i nekoliko naslova za čitanje. Svatko je za uspomenu ponio graničnik s logom organizatora.

I za kraj riječi Platona: „Knjige daju dušu svemiru, krila umu i mašti, a život svemu.“

Tekst napisala: naša Knjiži

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju